• Στην Ύπνωση και στην Αναδρομή κοιμάμαι;

Απ.: Όχι συνήθως. Αν και είναι απόλυτα ασφαλές να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας αφού θα έχετε χαλαρώσει αρκετά, δεν είναι το ζητούμενό μας (αφού για παράδειγμα η ενεργή συμμετοχή σας είναι συνήθως απαραίτητη στην αναδρομή).

 • Αν κοιμηθώ υπάρχουν κίνδυνοι; 

Απ.: Απολύτως κανένας, αφού η κατάσταση του ύπνου είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση για τον οργανισμό, την οποία βιώνει καθημερινά.

 • Πώς μπαίνω στην κατάσταση της Ύπνωσης;  

Απ.: Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό. Συνήθως όμως, χαλαρώνουμε σταδιακά το σώμα και το νου με ασκήσεις αναπνοής αρχικά και στη συνέχεια με όμορφους οραματισμούς. Έτσι επιτυγχάνουμε δύο βασικά πράγματα: Μια πολύ ευχάριστη κατάσταση χαλάρωσης για το σώμα που ξεκουράζεται βαθιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ταυτόχρονα, τον προγραμματισμό του εγκεφάλου στη συχνότητα που μας επιτρέπει την πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου, ώστε να δουλέψουμε αποτελεσματικά μαζί του.

 • Κινδυνεύω να μην ξυπνήσω αν κοιμηθώ ή να μείνω εγκλωβισμένος στην κατάσταση της Ύπνωσης;

Απ.: Οχι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, αφού το σώμα έχει μάθει να συνέρχεται μόνο του από τον ύπνο μόλις ξεκουραστεί αρκετά, ακόμα κι αν εμείς δεν προσπαθήσουμε να το ξυπνήσουμε. Αρκεί ο επαγγελματίας να κάνει σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά του.

 • Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Απ.: Αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόβλημα ή το θέμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ενδεικτικά ωστόσο, μία συνεδρία είναι συνήθως αρκετή για την αντιμετώπιση ενός τραύματος ή μίας φοβίας με τη μέθοδο της αναδρομής. Ενώ (για παράδειγμα) για τη διακοπή καπνίσματος  με την ύπνωση, ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί σημαντικά από το πόσο αποφασισμένος είστε να κόψετε το κάπνισμα, αφού αυτό θα καθορίσει πρωτίστως το βαθμό της δεκτικότητάς σας στις θεραπευτικές υποβολές.

 • Πόσο διαρκεί η συνεδρία;

Απ.: Η κάθε συνεδρία διαρκεί δύο (2) ώρες.

 • Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της Αναδρομής να βρω κάτι τόσο τραυματικό στο παρελθόν μου και στις μνήμες μου, που να μη μπορέσω να το διαχειριστώ και να μεγαλώσει έτσι το πρόβλημά μου ή να αποκτήσω μεγαλύτερο;

Απ.: Όχι. Απεναντίας, όσο τραυματικό κι αν είναι ενδεχομένως αυτό που θα βρούμε μαζί, έχετε ήδη εξασφαλίσει το πιο ασφαλές και θεραπευτικό περιβάλλον για να το αντιμετωπίσετε με τον πιο κατάλληλο τρόπο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και όχι μόνος σας έξω ή μετά από αυτήν.  Έτσι, ακόμα κι αν το βίωμα ή η μνήμη σας είναι οδυνηρή, τελειώνοντας η συνεδρία θα έχετε αποφορτιστεί και το τραύμα σας θα έχει αποκατασταθεί στο βαθμό που χρειάζεστε.

 • Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας η Αναδρομή;

Απ.: Γιατί δεν επιδρά απλά νοητικά στο πρόβλημα (όπως γίνεται στις περισσότερες θεραπευτικές μεθόδους), αλλά βιωματικά, απελευθερώνοντας το μπλοκαρισμένο συναίσθημα τη στιγμή που δημιουργείται το τραύμα (αφού αναδράμουμε σ'αυτήν), κάτι που συχνά είναι αδύνατο να εντοπιστεί με άλλες μεθόδους και στη στιγμή που εκείνο εδράζει.

 • Ποιά είναι η κύρια διαφορά μεταξύ Αναδρομής και Ύπνωσης;

Απ.: Η Αναδρομή γίνεται σε κατάσταση ύπνωσης. Συνηθίζουμε όμως όταν αναφερόμαστε στην ύπνωση, να εννοούμε εκείνη την κατάσταση χαλάρωσης (ή ακόμα και ύπνου) κατά την οποία ο θεραπευόμενος ακούει παθητικά τις υποβολές του θεραπευτή για το θέμα που έχουν αποφασίσει μαζί να δουλέψουν, χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία.

Αντίθετα, στην αναδρομή η οποία επιλέγεται συνήθως για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση ενός τραύματος ή μια συγκεριμένης κατάστασης, η συμμετοχή συνήθως είναι ενεργή και διαδραστική με τον θεραπευτή. Είναι ένα συμμετοχικό ταξίδι, κατά το οποίο ο θεραπευτής κάνει ερωτήσεις στον θεραπευόμενο κι εκείνος του απαντά σύμφωνα με τις εικόνες που έρχονται στο μυαλό του τη δεδομένη στιγμή, μέχρι να προσεγγίσουν και να εντοπίσουν το ζητούμενο θέμα. Η αναζήτηση αυτή είναι ένα άγνωστο ταξίδι κάθε φορά, αλλά ταυτόχρονα ένα απόλυτα ασφαλές, ενδιαφέρον και λυτρωτικό ταξίδι, που αφήνει συνήθως και τους δύο εντυπωσιασμένους με το βάθος και τις δυνατότητες του υποσυνειδήτου να συγκρατεί τα πάντα, ακόμα και μνήμες τόσο παλιές που είναι αδύνατον να προσεγγιστούν με άλλες μεθόδους.

 • Μπορώ με την Αναδρομή να δω εικόνες από προηγούμενη ζωή μου;

Απ.: Ναι. Παρόλο που συνήθως δεν επιλέγουμε το ταξίδι σε προηγούμενη ζωή από απλή περιέργεια αφού η αναδρομή γίνεται για θεραπευτικούς κυρίως λόγους, συχνά οι απαντήσεις που ζητάμε δεν βρίσκονται στην τωρινή μας ζωή, αλλά σε κάποια προηγούμενη.

 • Αν ο στόχος μου είναι το ταξίδι σε προηγούμενη ζωή, μπορώ να τον πετύχω με την Αναδρομή;

Απ.: Φυσικά. Αυτός άλλωστε είναι ο πιο ενδεδειγμένος κι εγγυημένος τρόπος για να το πετύχετε αυτό και είναι ίσως το πιο γοητευτικό και μυστηριώδες κομμάτι της ύπνωσης και της αναδρομής. Είναι το λεγόμενο Past Life Regression.

 • Πώς μπορώ να ξέρω αν οι εικόνες που θα δω είναι πραγματικές μνήμες μου ή απλή φαντασία;

Απ.: Υπάρχουν τέσσερις κύριες πηγές εικόνων από τις οποίες το υποσυνείδητο μπορεί να αντλήσει τις εικόνες που εμφανίζει κατά τη διάρκεια της αναδρομής: η μνήμη, η λανθάνουσα μνήμη, η φαντασία και το συλλογικό ασυνείδητο. Ο θεραπευτής δεν κατατάσσει ο ίδιος τις εικόνες που περιγράφει ο θεραπευόμενος κατά τη διάρκεια της αναδρομής και λειτουργεί μαζί τους σα να έχουν κοινή πηγή, αφού το ζητούμενο είναι η θεραπευτική διαδικασία και το αποτέλεσμα. Συνεπώς, ακόμα κι αν το υποσυνείδητο επιλέξει συμβολικό τρόπο προσέγγισης του ζητούμενου θέματος και όχι ρεαλιστικές αναφορές του παρελθόντος, μπορεί και πάλι να μας δώσει τις απαντήσεις που ζητάμε, επιτυγχάνοντας τη θεραπευτική διαδικασία.  Ωστόσο, εφόσον πρόκειται για μια καθαρά βιωματική εμπειρία, αυτός που είναι ο πιο κατάλληλος να κρίνει την αλήθεια των εικόνων αυτών και την πηγή τους, είναι ο ίδιος ο θεραπευόμενος.

 • Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες;

Απ.: Η συχνότητα εξαρτάται από το θέμα που θέλουμε να δουλέψουμε. Στην αναδρομή συνήθως αποφεύγουμε να γίνονται πολύ συχνά, ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος διαχείρισης των δεδομένων που έχουμε ανακτήσει κάθε φορά. Και φυσικά, με δεδομένη την αποτελεσματικότητα των συνεδριών, ο θεραπευόμενος δεν υποχρεούται να επαναλάβει τη διαδικασία, παρά μόνο αν θέλει να λύσει κάποιο άλλο θέμα που τον απασχολεί.

 • Το κόστος της συνεδρίας είναι απαγορευτικό;

Απ.: Καθόλου. Απεναντίας είναι απολύτως προσιτό σε οποιονδήποτε και πολύ οικονομικότερο από τις περισσότερες μορφές θεραπείας, αφού λίγες μόνο συνεδρίες συνήθως αρκούν για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.